Ook de fietsenmaker vertrekt uit Stiphout

“Alle opties bekeken, maar we komen er niet uit”

 

HELMOND/LIESHOUT – Alweer een tegenvaller voor Stiphout: de fietsenmaker vertrekt. TRIA Fietsen sluit eind november zijn deuren. Daar staat tegenover dat het de hoofdvestiging in Lieshout uitbreidt, maar dat is een schrale troost voor Stiphout.

 

Voor Stiphout is het aanstaande vertrek van de fietsenzaak de zoveelste tegenvaller. De afgelopen jaren gingen ook al de modezaken Primeur Mode en First Class, bakker Van Duynhoven, café d’n Brouwer en café-zaal ’t Aambeeld voor het dorp verloren.

Eigenaar van het pand
Al sinds mensenheugenis zit op de hoek van de Dorpsstraat en Elsdonk in Stiphout een rijwielzaak. Drie generaties lang zwaaide de familie Sanders er de scepter. De familie is nog steeds eigenaar van het pand. In 2005 nam Ad van Lieshout de zaak over van Ambro Sanders, in 2021 werd TRIA Fietsen de exploitant.

 

Eigenaar Koen Schrama van TRIA Fietsen voor de fietsenzaak in Stiphout, die eind november sluit. In Lieshout breidt TRIA juist uit.

 

Het huurcontract loopt nu echter af. Sanders wil het pand inclusief woonhuis verkopen. ,,We hebben erover nagedacht om het te kopen, maar we komen er niet aan uit”, zegt eigenaar Koen Schrama van TRIA, dat behalve in Lieshout ook in Brandevoort zit. ,,We willen niet per se uit Stiphout weg, het loopt prima. Daarom hebben we nog allerlei opties voor een servicepunt in Stiphout bekeken. Daarnaar is zeker vraag.”

Misschien later terug
Dat leverde niks op. ,,Stiekem hadden we gehoopt op een plek op het terrein van De Greef. Maar de ontwikkelingen daar laten erg lang op zich wachten. Mocht zich in de toekomst nog een keer een interessante mogelijkheid aandienen, dan kan het goed zijn dat we terugkomen.”

“Het probleem is dat we in Brande­voort niet al onze merken mogen verkopen”

Koen Schrama, TRIA Fietsen

Daarom vindt de verkoop alleen nog in Lieshout plaats. Daar heeft TRIA de bovenverdieping erbij genomen nadat de vorige huurder Dutch Mud Men is vertrokken. De werkplaats wordt helemaal gemoderniseerd en er komt een speciale voorziening voor het testen en meten van accu’s. ,,Met de enorme stijging van de verkoop van elektrische fietsen wordt iets anders van ons gevraagd, daar moeten we ons op aanpassen.”

De beste plek: beneden
Volgens Schrama is op dit moment nog geen kwart van de verkochte fietsen niet elektrisch, reden om die op de bovenverdieping te zetten. De elektrische fietsen hebben de beste plek: beneden. ,,Als je naar de omzet kijkt, is het aandeel van gewone fietsen zelfs vrijwel nihil. Omdat een elektrische fiets drie tot vijf keer duurder is dan een gewone. Zelfs de schoolfietsen zijn steeds vaker elektrisch.”

Bron: ED 22-10-2023